top of page

Suunnitteilla testauspatteristo CrossFit -urheilijoille

Pahoittelut pitkästä hiljaiselostani blogin puolella! Syksy on ollut todella hektistä, joten kirjoittamiselle ei ole ollut juurikaan aikaa.

Tähän kohtaan olisi hyvä mainita meneillään olevasta Kilpa- ja huippu-urheilun kouluprojektistani Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa. Olen nimittäin suunnittelemassa Vierumäen testausasemalle testauspatteristoa CrossFit -urheilijoille.

CrossFit -lajille ei ole olemassa systemaattista testausta mittaamaan fyysisiä ominaisuuksia tai suorituskykyä, mistä sain ajatukseksi alkaa työstämään yhdessä Vierumäen testausaseman kanssa testauspatteristoa mittaamaan näitä kyseisiä ominaisuuksia. Lajista löytyy joitain Benchmark -harjoituksia viitearvoineen, joita voidaan tavallaan pitää CrossFit -testeinä, ja näistä esimerkkinä mm. "Bergeron beep test", Grace ja Helen (katso: http://www.cebul.la/whats-a-good-helen-crossfit-time/ ja http://www.cebul.la/whats-a-good-grace-crossfit-time/)

CrossFitissa on pyrkimyksenä olla mahdollisimman hyvä usealla fyysisellä osa-alueella, kuten voimassa, nopeudessa, kestävyydessä ja taidossa. Kilpailuissa voi tulla vastaan mitä tahansa, kuten vaikka hiihtoa (Unbroken 2016), minkä vuoksi kaikkia osa-alueita on kehitettävä tasapuolisesti. Lajissa olisi hyvin tarpeellista ajoittain testata fyysisiä ominaisuuksia, jotta voidaan tarkastella kehitystä ja sitä, mihin harjoittelussa kannattaisi suunnata painopiste.

Patteriston testeissä testataan muun muassa voimaa, räjähtävyyttä, laktaatinsietokykyä sekä maksimaalista hapenottokykyä erilaisilla testeillä. Testit suunnitellaan ottamaan huomioon lajin luonne, joten osa testeistä on hyvinkin lajinomaisia. Testaus on keskeistä tavoitteelliselle urheilijalle, sillä se antaa tärkeää informaatiota urheilijan fyysisistä ominaisuuksista, vahvuuksista sekä heikkouksista. Tulosten pohjalta voidaan rakentaa toimiva harjoitteluohjelma tukemaan urheilijan kehittymistä.

Osa CrossFit Lahden urheilijoista oli Vierumäellä hiljattain kokeilemassa testejä käytännössä. Päivä oli pitkä, mutta testit saatiin suoritettua kutakuinkin onnistuneesti ja tästä on hyvä jatkaa patteriston hiomista ja kehittämistä. Tulen palaamaan asiaan aiheen tiimoilta projektin edetessä, joten stay tuned!


bottom of page