Hiljattain minulla oli mahdollisuus päästä kokeilemaan uutta Garmin Fenix 5 -urheilukelloa. Käytin viikon verran yhtäjaksoisesti kelloa ranteessani lukuunottamatta muutamaa hetkeä vuorokaudessa.
Kello perustuu Elevate-rannesykemittaritekniikkaan ja antaa vapauden urheilijalle, sillä sykevyötä ei tarvitse käyttää. Kello mittaa sykettä vuorokauden ympäri ja sen ansiosta voi milloin tahansa hallita harjoittelun tehoa, seurata aktiivisuutta sekä päivän aikana kulutettuja kaloreita.
Tietoja kellosta:
Ruostumatonta terästä
Vedenkestävä
Akun kesto enintään 2 viikkoa älykellotilassa, enintään 24 h GPS-tilassa ja enintään 72 h UltraTrac™-akunsäästötilassa
Ulkoiluanturit, kuten GPS- ja GLONASS-satelliittipaikannus, barometrinen korkeusmittari, kolmiakselinen kompassi ja gyroskooppi
Kaikille lajeille esiladatut suoritusprofiilit
Yhteysominaisuuksina älykkäät ilmoitukset, lataukset Garmin Connect -mobiilisovellukseen sekä ilmaiset sovellukset Connect IQ -kaupasta
Suorituskykywidget, joka näyttää harjoitusvaikutukset, tehokkuuden ja edistymisen
Oman testijaksoni jälkeen listasin ylös plussia ja miinuksia kellon käytöstä, helppoudesta, sen antamasta informaatiosta ja hyödystä itselle.
Plussat:
Suhteellisen helppokäyttöinen ja monipuolinen.
Intervalliharjoitteluun erittäin hyödyllinen, sillä kelloon oli mahdollista luoda muun muassa oma harjoitus, johon pystyi asettamaan matkan ja palautumisajan. Tällä tavoin intervallit sujuivatkin sitten helposti kelloa kuunnellen ilman ylimääräistä säätämistä.
Intervallien analyysista oli hyödyllistä nähdä jokaisen intervallin vauhti (antoi informaation siitä, olinko esimerkiksi lähtenyt suorittamaan ensimmäiset intervallit liian kovalla vauhdilla ja oliko tahti hyytynyt intervallien edetessä).
Garmin Connectista -mobiilisovelluksen harjoitusanalyysista pystyin näkemään, oliko suorittamani treeni ollut tarkoituksenmukainen eli oltiinko liikuttu esimerkiksi oikeilla sykealueilla.
Opin tunnistamaan, minkälainen vauhti olisi hyvä valita tietyntyyppiseen harjoitukseen.
Garmin Connect -mobiilisovelluksen unianalyysistä oli mielenkiintoista nähdä kevyen- ja syvän unen määrä sekä hereilläoloaika unijakson aikana. Pystyin tunnistamaan esimerkiksi huonosti nukutut yöt ja hereilläoloajat unijakson aikana, jotka analyysi myös näytti aivan oikein.
Askelmittari oli tarkka ja oli mielenkiintoista seurata, minkä verran aktiivisuutta tulee lepo- tai treenipäivinä.
Garmin Connect -mobiilisovelluksessa oli nähtävissä muun muassa yhteenveto ja keskiarvot koko viikon unijaksoista, energiankulutuksesta, sykkeistä sekä askeleista.
Omaan käyttöön hyödyllisimmät suoritusprofiilit olivat juoksu, uinti ja cardio.
Miinukset:
Sykevyön kanssa olisin saanut käsittääkseni enemmän ja tarkempaa tietoa.
Sykemittaus ranteesta ei ollut kovin tarkka etenkään raskaan liikunnan aikana (tämä toki korjaantuu, kun hankin sykevyön).
Olisin kaivannut palautetta harjoituksesta. Jonkin näköinen asteikko harjoituksen kuormittavuudesta ja tehosta olisi ollut hyödyllinen.
Jäin myös kaipaamaan informaatiota treenin jälkeisestä palautumisajasta.
Unianalyysiin olisin kaivannut jonkinlaista palautetta siitä, oliko uni ollut laadukasta vai heikkoa.
Voi olla, että osa miinuksista tuli vain sen takia, etten hallinnut täysin laitteen käyttöä tai siitä, että sykevyö puuttui.
Aion jatkaa urheilukellon käyttöä ja koen, että siitä on hyötyä harjoittelun ja arjen tueksi. Tarkoituksena on hankkia sykevyö, jotta voin saada vielä monipuolisemmin informaatiota ja enemmän irti kellosta.
Kiitos yhteistyöstä BoxiMedia ja Garmin Finland.
Lähteet:
https://varuste.net/Garmin+Fenix+5+Sapphire+Black?_tu=76737
https://www.kayttooppaat.fi/garmin/fenix/k%C3%A4ytt%C3%B6opas