top of page

Kevyt viikko auttaa palautumaan


Koska olet viimeksi keventänyt treenaamista? Oletko pitänyt vähään aikaan oikeasti lepopäiviä tai kevyttä viikkoa?

Koin ehkä ensimmäistä kertaa tällä viikolla, että sain pitää kevyen viikon hyvällä omalla tunnolla ja aivan oikeasti! Olen pitänyt ennenkin "kevennettyjä viikkoja", mutta ne ovat olleet lähinnä pakosta, jos on ollut esimerkiksi töissä tai koulun parissa niin kiireistä, ettei ole ehtinyt treenata. Silloin viikko on kuitenkin ollut kaukana kevyestä, sillä aivot eivät ole saaneet lepoa hektisyyden vuoksi. Ennen asenteeni on ollut muutenkin vähän skeptinen ja negatiivinen kevyttä viikkoa kohtaan, sillä olen kokenut, että jään jälkeen kehityksestä tai jotain muuta vastaavaa.

Maanantaina menin aamulla salille treenaamaan ja heti ensimmäisen liikken, tempauksen, parissa tajusin, ettei tästä tule mitään! Olo oli jokseenkin energinen, mutta huomasin heti, ettei hermosto ole palautunut, sillä nopea ja räjähtävä työ tuntui mahdottomalta. Päätin siltä seisomalta, että nyt olisi hyvä paikka keventää harjoittelua. Töitä ei ollut luvassa viikolla paljoakaan, mikä tarkoitti sitä, että saisin oikeasti rentoutua, rauhottua ja keskittyä palautumiseen.

Tämän viikon olen tehnyt kevyitä treenejä: vähän sykettä nostattavaa ja hengästyttävää treeniä, peruskuntoa sekä reilusti kehonhuoltoa ja kehonhallintaa (mikä usein jää vähille "kiireen" vuoksi). Lisäksi olen pystynyt pitämään ajatukset pois stressaavista asioista, mikä on minulle harvinaista! :D

Vaikutukset näkyvät selvästi! Stressittömyys, virkeä ja energinen mieli, hyvä fyysinen olo sekä huomattavasti paremmat yöunet. Ehkä selkeimmin huomaan vaikutukset unen laadun parantumisena ja voimavarojen kasvuna. Ennen kaikkea tunnen olevani palutuneempi ja valmiina iskemään kiinni ensiviikon harjoituksiin, sillä pian on tulossa Karjalan Kovimman karsinnat, joihin haluan olla iskussa!

Kehoitan sinua varaamaan oikeasti aikaa levolle ja rentoutumiselle! Enkä tarkoita vain treenissä keventämistä, vaan sinun tulee palautua myös henkisesti, joten mielenkin täytyy rentoutua!

Palautumiseen liittyen haluan nyt vielä kertoa, että olen aloittamassa opinnäytetyötä yhteistyössä Firstbeatin kanssa, josta olen erittäin INNOSTUNUT! Tulen tekemään mittauksia CrossFit Lahden kisaryhmäläisillä, joilla kartoitan lajin kuormittavuutta sekä harjoituksista palautumista. Juttua tulee siis blogiin tästä projektista!

bottom of page